Jump to content

Photo

Skyrim Start Screen - Boxes/Squares Instead of Menu Options


  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1
bluemarvin

bluemarvin

    Journeyman

  • Members
  • Pip
  • 45 posts

So, if anyone can help me with this problem... I'll declare you Skyrim King of All Time.  lol

 

Installed Skyrim on an older PC with a new install of Windows 8.

 

Brand new Steam install, not uch software on the PC.

 

It gets to the start screen, the music comes up, and where we're supposed to see the menu options to start a new game, continue, load a game, etc, instead there are little boxes where the text should be... hollow square outlines.

 

Also, no mouse shows up, and pressing "Enter" does nothing... in fact, no keyboard controll at all.

 

No problems in anything else so far on the PC.

 

Tried rebooting, and that didn't work... this is so odd, I don't even know where to start.  Tried lowering the resolution, etc, graphics are already set to low quality.

 

Any ideas?



#2
bluemarvin

bluemarvin

    Journeyman

  • Members
  • Pip
  • 45 posts

QUICK UPDATE: Performed a validation check and "three files failed to validate" ... reaquiring them now, hopefully this does the trick.



#3
ghaschel

ghaschel

    Stranger

  • Members
  • Pip
  • 2 posts

Did you manage to fix this? I'm having exactly this problem. The game runs ok if i start it from TESV.exe, launcher, or SKSEloader, but when i start it through the mod organizer, it wont work =(



#4
rickred12

rickred12

    Journeyman

  • Members
  • Pip
  • 49 posts

Do you have windows 8.1 or something like that? some other people are having the same problem and they all have windows 8.1 I have windows 8 and works just fine.



#5
noidkid

noidkid

    Stranger

  • Members
  • Pip
  • 5 posts

Yeah, I'm having the same problem as ghaschel: getting white boxes instead of the menu text when launching TESV.exe or SKSE Loader through Mod Organizer. Even if I turn off all my mods, I still get the error. Vanilla/SKSE Loader both run fine if I'm not launching through MO.

 

I am on Windows 7 x64, so it's not a Win 8.1 problem. I am going to try Wrye Bash tomorrow and see if that will work.

 

I've tried everything I can think of but no success. Can't find anything about it on the net either. Any help would be appreciated.



#6
prod80

prod80

    You can see more when you close your eyes

  • Supporter
  • PipPipPipPipPip
  • 4,883 posts

The guy validated his game files. Since you say it happens on vanilla skyrim obviously something is wrong with the original game files.

 

So, go to steam and validated the integrity of your game files.



#7
noidkid

noidkid

    Stranger

  • Members
  • Pip
  • 5 posts

If you read ghaschel's and my post correctly, then you'd see that vanilla runs fine. I only encountered the error when launching through Mod Organizer.

 

Anyway, I fixed the problem and it was a rather newb mistake. I'm new to Mod Organizer and didn't realize I had to manually activate some of the BSAs. At first, I tried activating all of the BSAs including the ones for my mods, which caused my game to CTD immediately after starting. Long story short, I ended up doing a fresh install of Mod Organizer, activated the vanilla BSAs, and then installed and activated my 80 mods. I did not activate (checkbox) any BSAs for my mods.

 

Everything is working fine now. So if you are getting this error, make sure you activate the vanilla BSAs in Mod Organizer. At least that fixed it for me.


Edited by noidkid, 02 July 2013 - 05:22 PM.


#8
ghaschel

ghaschel

    Stranger

  • Members
  • Pip
  • 2 posts

on windows 7 here. I managed to fix it. I didn't realised i need to mannually set all of the .bsa - complete noob error. thx to noidkid hahaha



#9
dan17111

dan17111

    Stranger

  • Members
  • Pip
  • 2 posts

Did you manage to fix this? I'm having exactly this problem. The game runs ok if i start it from TESV.exe, launcher, or SKSEloader, but when i start it through the mod organizer, it wont work =(

 

So, if anyone can help me with this problem... I'll declare you Skyrim King of All Time.  lol

 

Installed Skyrim on an older PC with a new install of Windows 8.

 

Brand new Steam install, not uch software on the PC.

 

It gets to the start screen, the music comes up, and where we're supposed to see the menu options to start a new game, continue, load a game, etc, instead there are little boxes where the text should be... hollow square outlines.

 

Also, no mouse shows up, and pressing "Enter" does nothing... in fact, no keyboard controll at all.

 

No problems in anything else so far on the PC.

 

Tried rebooting, and that didn't work... this is so odd, I don't even know where to start.  Tried lowering the resolution, etc, graphics are already set to low quality.

 

Any ideas?

this happened to me first i got two mods the when i whent to check them all letters had s $ in forunt of the like this ' $load ' then i deleted some files the this

 



#10
eLucifer

eLucifer

    A simple wanderer

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1,452 posts

All my .bsas are enabled and I'm still experiencing this problem!! Help!

 

Edit: Verifying game cache doesn't work. And this only happens when I launch from NMM. I'd simply not use NMM but it turns out many of my mods won't show up in the game without it because of the structure of my current installation.


Edited by eLucifer, 30 August 2013 - 11:08 AM.





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Page loaded in: 0.907 seconds