Jump to content

Photo

Modded FO4 Crashes When Entering Power Armor

fallout 4 power armor ctd

  • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1
vicki08

vicki08

    Enthusiast

  • Premium Member
  • 114 posts

Good evening, everyone!

 

I recently began my modded playthrough of FO4, and all was well, until my character reached Concord.  The game crashes just after I enter the power armor at the Museum of Freedom.  As recommended in various solution threads, I disabled all mods, verified the game files integrity through Steam, updated my graphics card drivers, began a new game, and ran that character straight over to Concord.  Upon entering the power armor, the game still crashed.

 

I then read that the mod-enabling .ini file may cause issues.  I removed the Fallout4Custom.ini file, and re-launched the game without it.  I was able to get into the power armor without crashing.  Even when I re-enabled mods (not all worked without the .ini), I was still able to enter the power armor without a problem.  

 

I reinstated the .ini file, and the game crashed as soon as I was in the power armor.  So, it seems that I either have mods enabled or a game without power armor.  :confused:   How do I keep the .ini file to allow all my mods to work properly and still be able to use power armor?  Has anyone run into this same issue and found a solution?

 

Thanks in advance for all the help!

 

 

Victoria



#2
vicki08

vicki08

    Enthusiast

  • Premium Member
  • 114 posts

Good afternoon, everyone!

I uninstalled all my mods, deleted them and the game, and then proceeded with reinstalling everything.  At the very beginning of this process, I looked up a video to double-check the proper install for F4SE, and I came across a Gamer Poets video about it.  In the course of following the video, I found out that the Fallout4Custom.ini file is not needed; the lines to enable modding may be added to the Fallout4.ini file and will still work. 

 

I moved the mod enabling lines over and deleted the Fallout4Custom file.  Sure enough, I was able to get in and out of power armor with mods active.  (As a test, I also left the Custom file in, created a character, whom I ran straight to Concord to get the power armor, and even without mods installed, the game crashed.  Power armor and the Custom file just do not play well together on my machine!)  

 

Also, as a heads up, after getting the power armor in Concord and battling the deathclaw, I saved and proceeded with the game.  A little bit later on, I tried to load a save, and all I got were CTDs.  Fortunately before I completely gave up on ever being able to play a modded FO4, I checked the .ini files; I found that a Custom file had been created again somehow.  Once I removed it, I was able to re-load saves, though not the most recent 2 or 3, which may have been saved with the Custom file active.  Not sure if that makes a difference, but I can't think of anything else that differentiates them from much earlier saves.

 

Without the Custom .ini, I am able to play just fine, so I thought I would leave this note here, in case anyone else runs into the same issue, though I cannot guarantee it will solve all CTD issues for everyone.  Hopefully it might help though, before someone deletes all their mods and game, like I did.   :facepalm:

 

 

Victoria

 


 







Also tagged with one or more of these keywords: fallout 4, power armor, ctd

Page loaded in: 1.055 seconds