Jump to content

Photo

Creation Kit Custom follower does not move

creation kit follower companion ai scripts troubleshooting

  • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1
citronblood

citronblood

    Regular

  • Premium Member
  • 94 posts

Here I am again. Really having trouble getting this thing going. 

 

So this time, the problem is, after successfully establishing the quests and scripts needed to recruit the new follower, Gavina, meaning that the dialogue works as intended, and she now possesses full functionality of a follower including trading, receiving commands to move, helping in combat etc. Dismissing the follower also works. 

 

However, despite having added a Sandbox AI package to her, she does not sandbox in the area which I put her (Jamaica Plains), she simply stands in that very spot. Even after recruiting her to a follower, she remains completely still in that spot. If I command her, she will go where I tell her, and if combat breaks out she will move around and shoot, but outside that, she will not follow me at all. 

 

Not sure what went wrong, I'm quite certain that I followed Seddon's instructions closely, and after double checking, I have not recognized any issues with the AI package I gave her. 

 

If anyone has a solution to this issue, I will be very grateful. If additional info is needed, I can try and go dig those up. 

 

Thanks in advance. 



#2
DieFeM

DieFeM

    Old hand

  • Members
  • PipPipPip
  • 663 posts

When you use GetScript() it loads the script but it doesn't have any of its properties filled, that leads to failures because all its properties are not initialized, on the other hand, if you load it by casting it to a quest that has this script attached with its properties filled then you get it working as it is intended. FollowersScript is meant to be used on Followers quest, so if you want to call a function from this script remotely then you need to use a property for the quest and then cast it or just cast it in the property as I pointed in my answer in your previous post.

I would use a property instead of GetScript, the property would be like that:

 

Type: FollowersScript

Name: Followers

[x] Mandatory

 

Use Autofill, it will fill the property using the Followers quest, then use:

Followers.SetCompanion(Gavina.GetActorReference())


Edited by DieFeM, 13 January 2019 - 10:17 AM.


#3
SKK50

SKK50

    Institutum delenda est

  • Premium Member
  • 4,311 posts

Console [ sqv followers ] to check if the object reference for you companion is filing the Companion alias.



#4
NikaCola

NikaCola

    Enthusiast

  • Premium Member
  • 233 posts

 

When you use GetScript() it loads the script but it doesn't have any of its properties filled, that leads to failures because all its properties are not initialized, on the other hand, if you load it by casting it to a quest that has this script attached with its properties filled then you get it working as it is intended. FollowersScript is meant to be used on Followers quest, so if you want to call a function from this script remotely then you need to use a property for the quest and then cast it or just cast it in the property as I pointed in my answer in your previous post.

I would use a property instead of GetScript, the property would be like that:

 

Type: FollowersScript

Name: Followers

[x] Mandatory

 

Use Autofill, it will fill the property using the Followers quest, then use:

Followers.SetCompanion(Gavina.GetActorReference())

 

 

Hmm, I'm not sure that's the issue. I've made several companions in pretty much the same way (using GetScript) and it has worked every time for me. 

 

To the OP: Which sandbox package did you add to her? As in, what is the specific name. Did you use a default package, or create your own?



#5
citronblood

citronblood

    Regular

  • Premium Member
  • 94 posts
I used a default package as template but Under a new name. After some testing, I found out that the issue was actually with companion management mods like amazing follower tweaks and better companion. Disabling those two made everything work, although I would still like to figure out the reason for incompatibility.

Thanks

#6
joerqc

joerqc

    Faithful poster

  • Supporter
  • PipPipPipPip
  • 1,246 posts

I used a default package as template but Under a new name. After some testing, I found out that the issue was actually with companion management mods like amazing follower tweaks and better companion. Disabling those two made everything work, although I would still like to figure out the reason for incompatibility.

Thanks

 

Likely quest priority - if your quest that houses the package were of lower priority than others from the game or other mods, those quest packages would typically dominate the NPC's AI, even with an evaluatepackage() call.

 

At least, in my experience this is so... and youre lucky that you can dismiss to a location. My companion moves fine, she just wont go to the settlement I send her to, always returning to her initial editor location.


Edited by joerqc, 16 January 2019 - 03:45 AM.






Also tagged with one or more of these keywords: creation kit, follower, companion, ai, scripts, troubleshooting

Page loaded in: 1.117 seconds