Jump to content

Photo

Game Freezes when opening pipboy on reloaded save after death

freeze pipboy

  • Please log in to reply
18 replies to this topic

#11
HeyYou

HeyYou

    Resident poster

  • Supporter
  • PipPipPipPipPip
  • 9,513 posts

What version do you have? I see it was last updated in 2018.... checking the comments, I don't see anyone else with a similar issue as yours. I suspect it is a mod interaction problem, and not necessarily a problem with the mod itself.



#12
Fandoman

Fandoman

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 19 posts

I'm using version 1.51.  I know there's a small update to 1.52, but don't know what it does or how significant the changes are.


I did notice that the latest version of AWKCR included mohaveimports.esp in it's patches section.  I did have the patch enabled, which might have been the issue, as AWKCR's patch may have been a different version than the Wasteland Imports 1.51.  Maybe it's safe to use Wasteland Imports now that I've rolled back AWKCR?



#13
StormWolf01

StormWolf01

    Faithful poster

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1,647 posts

Fandoman - I'm glad to hear that you've made some progress! :smile:

First thing I would do, if you didn't uninstall the MojaveImports mod, is go into the INgame menu, then click the option for mods.  Then click on the option for load order.

If the mod is set as inactive there, try setting it for active.  See if there's any kind of error that pops up when the game itself tries to set it as active.

 

Then, if the game can run it as active, check to make sure that it's actually working in the game.

 

if it's active, but not showing up, try putting it lower in your load order.  Something else in the LO might be giving it issues.

 

if you did the revert on the AWKCR, did you still get all those errors about the missing CC content?

 

 

OOPS!  ya ninja'd me.

Ok, since you have rolled back awkcr, give one of your other saves a try.  Not the most recent one, that one sounds like it got corrupted.  But try one or two steps before that one.  See how it goes.


Edited by StormWolf01, 12 February 2020 - 09:11 PM.


#14
Fandoman

Fandoman

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 19 posts

Log file still says CC content is missing.  I could probably get the error to go away by visiting the CC store page in game.  I've never purchased any CC content, so I'm not sure why that even showed up as an error.

 

 

I re-enabled Wasteland Imports, but then the whole issue came back.  Probably due to the "WastelandImports:WI_PerkDispenser" portion.  I even tried rolling back the mod to an older version and the "PerkDispenser" error is still there when I check the log file post-freeze.  I think there's an incompatibility that Wasteland Imports has with another one of the mods I'm using that Vortex isn't detecting.  My best guess is it could be either Better Locational Damage or Better Explosives, but I'm just a noob.

 

Update:
Still having freezes even after uninstalling Wasteland Imports entirely.  The last few scripts mentioned in the log file before the freeze all mention Better Locational Damage.

Spoiler



#15
StormWolf01

StormWolf01

    Faithful poster

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1,647 posts

Yeah, I am really, really wondering why those CC errors are showing up for people too.  Especially for people that haven't ever installed any of the CC stuff.

I was hoping that it was something in awkcr but since you've rolled that back, and still getting those, that's clearly not it.

 

Before we go any further, I wanna explain the terminology that this logging system uses.  Since you mentioned Freezing.

Freezing is not anything to worry about.  It's a bad, misleading term that they use.  It's not part of a crash.  It's the game pausing.

It's in reference to everything that is going on around the player character (PC).

Freezing:  All other factors in the game are being paused.

Frozen: All other factors in the game Are paused.

Thawing: Enable all other factors in the game (Starting to UNpause/Resume)

Etc etc.  

This is what's telling me at what point in the logs that you're dying, actually :wink:

When it's combined with what we've got right below.

 

The problems I'm seeing is where we've got the GAME REVERTING.

This, is where it's pulling up information from your savegame, to restart you from there.

 

This time, the errors that we are getting is different.  Before, our errors were because it didn't have the right save data for the wasteland imports.

This time, it's save data for locational damage, and hudframework, and some files dealing with birds and mirelurks, and startmeup.

 

So it's savegame corruption.  BUT..... WHAT is causing your saves not to write correctly??

Or WHAT is causing them to get corrupted after their written??

 

This is the process that I see going on.  Game goes into pause mode (which is normal when you die) so that you can load your savegame.  I see a bunch of failures, then, I see it try to do it again, also with a bunch of failures.  Then it loads the save, and crashes because of the corruption.

 

So that's our actual PROBLEM.  But... gah!!  What's the SOURCE of said problem??   [Edited for typos]


Edited by StormWolf01, 13 February 2020 - 05:54 AM.


#16
Fandoman

Fandoman

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 19 posts

That's a lot of helpful information, not a freezing problem, but game reverting.  It just looks like a freeze to me when nothing on the screen is moving and I need to ctrl+alt+del to get out of the game.

 

I'm verifying the game cache to try and fix the cc content errors.

I actually don't have hudframework installed, so that may be one issue I could fix.

As for locational damage and startmeup, I'm not sure how I can make those mods work without finding some custom patch.

If that doesn't work, I may have to take the nuclear option and just reinstall everything.



#17
StormWolf01

StormWolf01

    Faithful poster

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1,647 posts

Fandoman-  I'm thinking that they're actually symptoms, not the actual problem.

I'm thinking that, because before, it was a different mod.  This time, it's several different mods.

My train of thought is that for some reason, your game isn't saving the information to your savegame correctly, which is causing it to not read it correctly.  Or, that it's just not reading your saves correctly.

 

Don't have hud framework.  Also don't have the CC's that are causing the errors at game start.

Ok.  This, to me, suggests that there is a mod that has references to these CC mods written into it.  But tracking down that mod, may be tough.

 

@HeyYou  can you post how to find scripts in Xedit again?  I'm thinking that if we can track down what is trying to access those CC scripts that it could give us a lead on this.



#18
HeyYou

HeyYou

    Resident poster

  • Supporter
  • PipPipPipPipPip
  • 9,513 posts

I can find items in xEdit, but, I don't think it actually loads scripts..... would probably be able to use windows search in the 'source' folder, assuming the source files are actually there..... (under the data\scripts folder somewhere) Have to tell windows to search within archives.... No idea if that will actually work though.



#19
StormWolf01

StormWolf01

    Faithful poster

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 1,647 posts

I can find items in xEdit, but, I don't think it actually loads scripts..... would probably be able to use windows search in the 'source' folder, assuming the source files are actually there..... (under the data\scripts folder somewhere) Have to tell windows to search within archives.... No idea if that will actually work though.

Yeah, I've never been able to read scripts in Xedit either.  But I thought I'd seen you post once before on finding a script that was causing somebody trouble.  My bad.







Also tagged with one or more of these keywords: freeze, pipboy

Page loaded in: 1.087 seconds